Etherische oliën tegen muggen

Etherische oliën tegen muggen

Op deze pagina leggen we uit waarom etherische oliën zo goed werken voor het bestrijden en weren van muggen.

Wat zijn etherische oliën?

Etherisch betekent vluchtig. Een vloeistof is vluchtig als deze bij kamertemperatuur snel verdampt. Water is niet vluchtig, pure alcohol wel. Etherische oliën hebben een geur en omdat de oliën vluchtig zijn, zijn ze goed te ruiken.

Planten en bomen maken deze etherische oliën aan met verschillende doelen. Sommige dienen als lokstof om bestuivende insecten aan te trekken. Denk hierbij aan de heerlijke geuren van bloemen. Sommige dienen als lokstof en smaakstof om dieren vruchten te laten opeten. In vruchten zitten zaadjes, die mee-opgegeten worden. Als het dier de vrucht verteerd heeft, wordt deze weer uitgepoept inclusief zaadjes. De zaadjes worden hierdoor verspreid over een groot gebied en zitten meteen in een voedzaam mest hoopje. De mens kan deze lekker ruikende en smakende etherische oliën ook erg waarderen, denkt u maar aan die heerlijke aardbeien, bananen, appels, etc.
Sommige planten en bomen maken etherische oliën aan met als doel zich te beschermen tegen vraatzuchtige dieren. Deze oliën zijn dus eigenlijk biologische wapens.

 

Om de etherische oliën in zuivere vorm te krijgen is veel plantaardig materiaal nodig. In lavendel bloemen zit bijvoorbeeld 0,8% etherische olie. De meeste etherische oliën worden verkregen door plantaardig materiaal in een pot met water te doen en vervolgens het water te laten koken/verdampen door een buis, die uitkomt in een gekoelde opvangpot. De etherische oliën verdampen mee met het water en drijven op het water in de opvangpot.

Etherische oliën worden gebruikt in cosmetica en schoonmaakmiddelen als geurstof, in massageoliën als geurstof en werkzaam bestanddeel, in voedsel en dranken als smaakstof, maar ook als ontsmettingsmiddel, duurzaam maken van hout en ter bestrijding van insecten en schimmels. Ook worden deze natuurlijke geurstoffen gebruikt in kaarsen en geurkaarsen.

Etherische oliën als insecticide. 

De etherische oliën die als insecticide worden gebruikt, overbelasten de geur- en smaak sensoren van insecten. Bovendien zijn ze meestal dodelijk voor het insect bij contact. Omdat de meeste insecten afhankelijk zijn van geur voor het vinden van voedsel en partner en zeer gevoelige geurreceptoren hebben, sterven ze uit of vluchten weg.

Het gebruik van etherische oliën als insecticide is al tienduizenden jaren in gebruik. De romeinen bijvoorbeeld legden bosjes lavendel, rozemarijn en tijm tussen kleren en bij hun bed om luizen te weren. Maar ook sommige vogels kennen deze truuk en vlechten sterk geurende kruiden in hun nesten. Heel bekende etherische oliën voor insectenwering zijn citronella en pepermuntolie.

Etherische oliën zijn biologisch afbreekbaar en dus veel milieuvriendelijker dan chemisch gemaakte insecticiden, die vaak tot problemen leiden in het ecosysteem en wateren.

Pure etherische oliën kunnen giftig zijn voor huisdieren (honden,katten, vogels, vissen). Stel daarom huisdieren niet bloot aan vloeibare pure etherische oliën of een hele sterke damp van etherische oliën, als u niet zeker weet of deze oliën, giftig zijn voor deze dieren. Er zijn ook voor mensen giftige etherische oliën, maar de oliën in onze producten zijn veilig bij normaal gebruik (Vermijd contact met ogen en de huid, niet inslikken, niet in te sterke damp aanwezig blijven, niet gebruiken bij zwangerschap of in periode van borstvoeding geven). Volgens de aromatherapie zijn veel etherische oliën heilzaam voor de mens, ook die giftig zijn voor insecten.

Omdat etherische oliën door planten gemaakt zijn om zich tegen een bepaald soort insect te wapenen, bevatten de in deze winkel verkochte producten speciaal geselecteerde oliën tegen muggen.

Veel gebruikte etherische oliën tegen muggen:

Pepermunt

De geur van pepermunt etherische olie is voor mensen juist erg prettig, muggen en bijna alle andere insecten worden er door verdreven. De geur is voor insecten zo indringend dat ze niets anders meer kunnen ruiken. 

Citronella

De meest gebruikte etherische olie tegen muggen. In veel goedkope anti-muggen producten zit chemische citronellal of een gezuiverd deel van de natuurlijke olie. Voor insecten is het makkelijker om aan de geur van zuivere stoffen te wennen dan aan een mengsel van veel stoffen zoals natuurlijke citronella olie. Daarom werkt het ene product ook beter dan het andere tegen muggen.

Kattenkruid

Vrij recente onderzoeken hebben aangetoond dat kattenkruid etherische olie tot 10 keer beter werkt in muggenwering dan het chemische DEET. In Amerika zijn kattenkruid producten al ruim beschikbaar, in Nederland is dat nog niet zo. Muggen-weg is wat dat betreft zeker een koploper. Kattenkruid etherische olie is erg duur. Het is circa 30 keer duurder dan citronella olie of DEET.

Lavendel

Lavendel kruid en etherische olie wordt al lange tijd gebruikt om muggen te verjagen. Het ruikt bovendien ook erg lekker, waardoor het veel wordt toegepast in natuurlijke middelen tegen muggen. 

Geranium

(Citroen)geranium staat van oudsher bekend om zijn muggen verdrijvende eigenschappen. De etherische olie van geranium bevat veel citronellol, een stof die ook voorkomt in citronella etherische olie. Ook geraniol, een stof in geranium etherische olie wordt gebruikt voor muggen wering.

Citroen Eucalyptus

Etherische olie van de citroeneucalyptus is volgens diverse bronnen zeer werkzaam tegen muggen. De frisse citronella-achtige olie bevat kleine hoeveelheden PMD (paramenthaandiol), een zeer sterk natuurlijk insecticide. Bovendien zit er veel citronellal in de etherische olie van citroen eucalyptus. In de betere muggen werende middelen wordt citroen eucalyptus olie gebruikt in plaats van citronella olie.

PMD (paramenthaandiol), ook citriodiol genoemd, wordt ook wel uit citroeneucalyptus olie gehaald of chemisch bereid. Deze stof zit o.a. in Picksan Muggen Stop Spray en is mild voor de huid.

De volgende pure etherische olien zijn verkrijgbaar in onze webshop geurwalhalla: BasilicumolieJapanse pepermuntolieCederolie HymalayaCederolie VirginiaCitroen eucalyptusolieCitronella olieCypresolie,EucalyptusolieGeraniumolieGrapefruitolieKamferolieKamille olieKaneelolie,KattenkruidolieKruidnagelolieLavendelolieLavendel BarremeLavendel MailletteLavandinolieLavandin superMandarijnolieOregano oliePatchouli oliePepermuntolieRozemarijnolieRozenhoutolieSandelhoutolie,Sinaasappelolie, Spaanse salie olieTea tree olieTijmolieVenkelolieWierookolieYlang Ylang olieGroothandel etherische olie,  Groothandel etherische olieGroothandel aromatherapie olieFlorihanaGroothandel aromatherapieGroothandel massage olieGroothandel wellnessGroothandel amandelolieGroothandel arganolieArganolie

NL brievenbuspakje € 4,50.
Nederland pakje € 6,50.
Gratis vanaf € 85,-
Belgie / Duitsland €8,50.
Gratis vanaf € 100,-

Voor 14.00 besteld morgen in huis.

Duidelijke voorraad indicatie.

Discrete verpakking en afzendernaam.

Niet bij buren bezorgen is optioneel.

 

  • www.sisow.nl
  • www.ideal.nl
  • www.paypal.nl
  • bankoverschrijving
  • Motten-weg is een ShopWiki Gecertificeerde Shop
  • postNL verzending

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 Motten bestrijden | Mottenballen | Motten informatie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel