Sorteer op

Etherische oliën tegen motten

Veel etherische oliën worden van oudsher gebruikt voor het weren en bestrijden van insecten. Dit is ook zeker het geval bij motten.

Wat zijn etherische oliën?

Etherisch betekent vluchtig. Een vloeistof is vluchtig als deze bij kamertemperatuur snel verdampt. Water is niet vluchtig, pure alcohol wel. Etherische oliën hebben een geur en omdat de oliën vluchtig zijn, zijn ze goed te ruiken.

Planten en bomen maken deze etherische oliën aan met verschillende doelen. Sommige dienen als lokstof om bestuivende insecten aan te trekken. Denk hierbij aan de heerlijke geuren van bloemen. Sommige dienen als lokstof en smaakstof om dieren vruchten te laten opeten. In vruchten zitten zaadjes, die mee-opgegeten worden. Als het dier de vrucht verteerd heeft, wordt deze weer uitgepoept inclusief zaadjes. De zaadjes worden hierdoor verspreid over een groot gebied en zitten meteen in een voedzaam mest hoopje. De mens kan deze lekker ruikende en smakende etherische oliën ook erg waarderen, denkt u maar aan die heerlijke aardbeien, bananen, appels, etc.
Sommige planten en bomen maken etherische oliën aan met als doel zich te beschermen tegen vraatzuchtige dieren. Deze oliën zijn dus eigenlijk biologische wapens.

 

Om de etherische oliën in zuivere vorm te krijgen is veel plantaardig materiaal nodig. In lavendel bloemen zit bijvoorbeeld 0,8% etherische olie. De meeste etherische oliën worden verkregen door plantaardig materiaal in een pot met water te doen en vervolgens het water te laten koken/verdampen door een buis, die uitkomt in een gekoelde opvangpot. De etherische oliën verdampen mee met het water en drijven op het water in de opvangpot.

Etherische oliën worden gebruikt in cosmetica en schoonmaakmiddelen als geurstof, in massageoliën als geurstof en werkzaam bestanddeel, in voedsel en dranken als smaakstof, maar ook als ontsmettingsmiddel, duurzaam maken van hout en ter bestrijding van insecten en schimmels. Ook worden deze natuurlijke geurstoffen gebruikt in kaarsen en geurkaarsen.

Etherische oliën als insecticide. 

De etherische oliën die als insecticide worden gebruikt, overbelasten de geur- en smaak sensoren van insecten. Bovendien zijn ze meestal dodelijk voor het insect bij contact. Omdat de meeste insecten afhankelijk zijn van geur voor het vinden van voedsel en partner en zeer gevoelige geurreceptoren hebben, sterven ze uit of vluchten weg.

Het gebruik van etherische oliën als insecticide is al tienduizenden jaren in gebruik. De romeinen bijvoorbeeld legden bosjes lavendel, rozemarijn en tijm tussen kleren en bij hun bed om luizen te weren. Maar ook sommige vogels kennen deze truuk en vlechten sterk geurende kruiden in hun nesten. Heel bekende etherische oliën voor insectenwering zijn citronella en pepermuntolie.

Etherische oliën zijn biologisch afbreekbaar en dus veel milieuvriendelijker dan chemisch gemaakte insecticiden, die vaak tot problemen leiden in het ecosysteem en wateren.

Pure etherische oliën kunnen giftig zijn voor huisdieren (honden,katten, vogels, vissen). Stel daarom huisdieren niet bloot aan vloeibare pure etherische oliën of een hele sterke damp van etherische oliën, als u niet zeker weet of deze oliën, giftig zijn voor deze dieren. Er zijn ook voor mensen giftige etherische oliën, maar de oliën in onze producten zijn veilig bij normaal gebruik (Vermijd contact met ogen en de huid, niet inslikken, niet in te sterke damp aanwezig blijven, niet gebruiken bij zwangerschap of in periode van borstvoeding geven). Volgens de aromatherapie zijn veel etherische oliën heilzaam voor de mens, ook die giftig zijn voor insecten.

Omdat etherische oliën door planten gemaakt zijn om zich tegen een bepaald soort insect te wapenen, bevatten de in deze winkel verkochte producten speciaal geselecteerde oliën tegen motten.

Veel gebruikte etherische oliën tegen motten:

Patchouli

Patchouli werd in de 19de eeuw gebruikt om Indiase stoffen en kleding mee te geuren. De kleding werd ermee besprenkeld tegen motten. De hippies die vaak kleding meenamen uit India, besprenkelden hun kleding in eigen land ook met patchouli om hun kleding authentiek ruikend te houden. Tegenwoordig ziet men dat patchouli kruid in zakjes en kussentjes weer in gebruik raakt voor het weren van motten.

Kamfer

Kamferolie van de kamferboom was het mottenwerend middel in de oospronkelijke mottenballen. Deze ballen werden ook wel kamferballen genoemd.

Kruidnagel

Kruidnagel olie bevat een zeer hoog gehalte eugenol. Een stof die zeer onaangenaam ruikt voor veel soorten insecten. De geur van kruidnagelolie is zoet kruidig.

Rozemarijn

Rozemarijn bevat naast kamfer diverse stoffen die insecten in het algemeen slecht verdragen. De olie ruikt erg lekker.

Cederhout

Cederhout staat bekend om zijn mottenverdrijvende eigenschappen. Het is ook deze olie, die de blokjes en schijven cederhout, hun mottenwerende eigenschap geeft.

De volgende pure etherische olien zijn verkrijgbaar in onze webshop geurwalhalla: BasilicumolieJapanse pepermuntolieCederolie HymalayaCederolie VirginiaCitroen eucalyptusolieCitronella olieCypresolie,EucalyptusolieGeraniumolieGrapefruitolieKamferolieKamille olieKaneelolie,KattenkruidolieKruidnagelolieLavendelolieLavendel BarremeLavendel MailletteLavandinolieLavandin superMandarijnolieOregano oliePatchouli oliePepermuntolieRozemarijnolieRozenhoutolieSandelhoutolie,Sinaasappelolie, Spaanse salie olieTea tree olieTijmolieVenkelolieWierookolieYlang Ylang olie, Groothandel etherische olie,  Groothandel etherische olieGroothandel aromatherapie olieFlorihanaGroothandel aromatherapieGroothandel massage olieGroothandel wellnessGroothandel amandelolieGroothandel arganolieArganolie

NL brievenbuspakje € 4,50.
Nederland pakje € 6,50.
Gratis vanaf € 85,-
Belgie / Duitsland €8,50.
Gratis vanaf € 100,-

Voor 14.00 besteld morgen in huis.

Duidelijke voorraad indicatie.

Discrete verpakking en afzendernaam.

Niet bij buren bezorgen is optioneel.

 

  • www.sisow.nl
  • www.ideal.nl
  • www.paypal.nl
  • bankoverschrijving
  • Motten-weg is een ShopWiki Gecertificeerde Shop
  • postNL verzending

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 Motten bestrijden | Mottenballen | Motten informatie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel