Motten bestrijden & tips tegen motten

Op deze pagina wordt uitgelegd hoe motten te voorkomen en te bestrijden. 


Voorkomen is natuurlijk beter dan bestrijden. Daarom een aantal tips om motten weg te houden uit uw woning.

 • Kijk tweedehands wollen kleding, bont, wollen dekbedden, etc. heel goed na op vreetplekken. Bij twijfel laat u deze eerst chemisch reinigen of diepvriezen in vriescellen. Eitjes en larven gaan dan dood.
 • In de zon hangen van kleding is goed om mottenlarven en eitjes te doden, maar laat wasgoed niet tot in het schemer of bij somber vochtig weer buiten hangen. De motjes kunnen er dan eitjes in leggen.
 • Alleen wol is erg eenzijdig voedsel voor mottenlarven. De motten zijn vooral op zoek naar vettige al gedragen wollen kleding, om eitjes op af te zetten. Vaak wordt wol zo weinig mogelijk gewassen en ook nog op lage temperatuur. Toch is het voor de kans op motten beter ook deze kleding elke keer te wassen.
 • Maak openingen en kieren in met planken afgetimmerde daken met dakpannen zoveel mogelijk dicht met isolatie platen. Vergeet ook niet openingen in spouwmuren dicht te schuimen.
 • Als u opvallend veel bromvliegen van een soort in huis heeft, kan het zijn dat er een dode vogel, muis of rat op een verborgen plek ligt. Omdat dit in een later stadium ook voedsel voor motten is, is het goed om uw wollen kleding alvast preventief te beschermen door het in hoezen te verpakken of door mottenballen/geurblokjes neer te leggen.

Motten met gif bestrijden

Dit gif kan zowel natuurlijk zijn zoals bij spuitbussen met de werkzame stof pyrethrine, als chemisch zoals bij mottenballen gemaakt van dichloorbenzeen. Bedenk wel dat de mottenballen van dichloorbenzeen en mottencassettes met dichloorvos lange tijd een giftige stof in uw huis kunnen afgeven. Daarom zijn deze beter geschikt om kleding in afgesloten bakken mee te beschermen of motvrij mee te maken of kort toe te passen.

Motten met etherische oliën bestrijden

De meeste planten en bomen maken etherische oliën (geurende oliën) aan. Sommige van deze etherische oliën dienen om bloembestuivers te lokken, andere etherische oliën zijn biologische wapens, waarmee de plant of boom, zich beschermt tegen vraatzuchtige insecten en zoogdieren. 
Bepaalde etherische oliën zijn giftig voor motten en doden de mottenlarven bij contact, hun grootste kracht is echter dat ze het reukvermogen van de motten uitschakelen. De motten vinden hun partners niet meer en vinden uw kleding of lederwaren niet meer naar voedsel ruiken zodat ze er geen eitjes op af zetten. Zie ook de aparte pagina over deze etherische oliën. Deze oliën worden in diverse van onze natuurlijke middelen verwerkt. Ook bij cederhout en patchouli kruidenkussentjes, berust de werking op de aanwezigheid van etherische oliën. Plaats vallen niet te dicht bij geurblokjes,kruiden of waar geurolie gebruikt wordt. De motten ruiken niets meer in de buurt van deze plaatsen. Ideaal is valletjes op minimaal een meter afstand te plaatsen van deze plekken. 

Motten met vallen bestrijden

De meeste kleefvallen werken met feromoon. Deze geurstof wordt door vrouwtjes motten uigescheiden om mannetjes motten te lokken. Als de mannetjes mot eenmaal in de val is gelokt blijft hij daar aan een lijmvel vastkleven. Deze vallen voorkomen dat motten paren in uw kledingkast of opbergbak/doos. Ze werken minder goed om te voorkomen dat vrouwtjes motten eitjes afzetten. Het gebruikte feromoon in de gangbare valletjes is die van de kledingmot, deze lokt geen mannetjes van andere soorten. Plaats vallen niet te dicht bij geurblokjes,kruiden of waar geurolie gebruikt wordt. De motten ruiken niets meer in de buurt van deze plaatsen. Ideaal is valletjes op minimaal een meter afstand te plaatsen van deze plekken. 

NL brievenbuspakje € 4,50.
Nederland pakje € 6,50.
Gratis vanaf € 85,-
Belgie / Duitsland €8,50.
Gratis vanaf € 100,-

Voor 14.00 besteld morgen in huis.

Duidelijke voorraad indicatie.

Discrete verpakking en afzendernaam.

Niet bij buren bezorgen is optioneel.

 

 • www.sisow.nl
 • www.ideal.nl
 • www.paypal.nl
 • bankoverschrijving
 • Motten-weg is een ShopWiki Gecertificeerde Shop
 • postNL verzending

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 Motten bestrijden | Mottenballen | Motten informatie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel