Gastenboek

                             


 • Geplaatst door Motten-weg
  Goedemorgen Arzu,
  Dat de motten op fruitvliegjesvallen afkomen wijst erop dat het inderdaad levensmiddel motten zijn. Zijn de motten in de kledingkasten hetzelfde? Het lijkt logischer dat het twee soorten zijn. Van een legsel eitjes kunnen de motten 3 weken uit de cocons komen en daarna nog af en toe een. Als deze cocons nog in een kast zitten komen ze nog uit ondanks mottenballen. Als de kast echter goed afgesloten is zullen nieuwe larven dood gaan. Volwassen motjes zijn taaier dan de larven. Het is dus mogelijk dat er na een tijdje niets meer aan de hand is. Indien de mottenballen geur goed wordt vastgehouden in de kast moet dat afdoende zijn. Tussen liggende kleding in kan nog mottenpapier gestopt worden. Kleermotten eten ook leder, veren, bont ..kijk alles goed na.
  Voor de meelmotten geldt dat al het voedsel hermetisch afgesloten moet zijn. Een knijper op een dichtgevouwen zakje is niet voldoende. Denk ook aan noten e.d. op een schaal.
  Ook kunnen mottenlarven (kledingetende) leven van dode diertjes zoals een vogeltje of muisje in een spouwmuur/in het dak.
 • Geplaatst door Arzu Cankaya
  Hallo,

  Ik heb nu 4 weken last van motten. Ik had een val voor fruitvliegjes geplaatst, wat een azijngeur af geeft, waarop binnen korte tijd alleen motten op af kwamen. Vevrolgens heb ik mottenvallen gekocht. Ik had er 30 in de eerste week en in de 2e week nog een keer 30. De meesten heb ik beneden gevangen, maar boven in mijn klerenkast heb ik ook 25 gevangen. Maar dat is van de laatste 3 weken. Ik heb nu 1 mot per dag gemiddeld boven en beneden gevangen. Ik kan de haard niet vinden. Ik snap ook niet hoe het kan dat ik ze boven en beneden heb. Ze lijken op meelmotten. Ik ben bang dat ik ze ook boven in de andere kamers krijg. Hoe kan ik de mannetjes, vrouwtjes en larven lokken/doden. Ik ben de laatste 4 weken van alles aan het lezen. Ik ben kapot. Ik heb zelfs mottenballen in elke kast, maar nog komen de motten in mijn kast.
 • Geplaatst door Motten-weg
  Goedenmorgen Eef,
  Shamporellen doodt de eitjes/larven. Plaatselijk kan active-spray goed gebruikt worden.
 • Geplaatst door Motten-weg
  Goedemorgen Eveline,
  Sorry voor de late reactie. We krijgen de laatste tijd helaas heel veel spam in het gastenboek waardoor er vragen doorheen glippen. Het klopt inderdaad dat alleen de mannetjes op de vallen komen. Deze kunnen dan geen vrouwtjes meer bevruchten. Ik begrijp uit uw verhaal dat er sprake is van een continu aantasting wat betekent dat niet alle mannetjes afdoende worden afgevangen. In dit geval raden we aan toch met chemische middelen te werken zoals mottenballen/cassettes en papier. Dan hoeft niet alles gewassen te worden.
  De natuurlijke oplossing is wel alles wassen. Lage temperatuur is genoeg omdat de zeep de eitjes en larven genoeg aantast. In de vriezer leggen voor een week werkt ook. Vervolgens alle wollen en lederen artikelen liefst apart hermetisch verpakken. Alle kieren in de kasten en in de buurt goed uitzuigen. Hier liggen vaak cocons. Alles wat rondvliegt direct afvangen/opzuigen. Een UV lamp lokt ook de vrouwtjes. Active spray kan direct op eitjes/larven/cocons gespoten worden waar deze niet te verwijderen zijn zoals in wollen tapijten. Controleer ook eventuele wollen tapijten/kleding/bont/opgezette dieren/vachten/pianovilt/ vullingen van matrassen zoals paardenhaar/veren.
 • Geplaatst door Eveline
  Al enkele maanden heb ik last van kledingmotten in verschillende kledingkasten. Ik heb er plakvallen hangen van Roxasect. Daar zitten duidelijk kledingmotten op. Maar als ik na een paar maanden nieuwe plakvellen ophang, komen er weer nieuwe motten op. M.a.w. e zitten nog steeds motten in de kasten. Nu heb ik gelezen dat op de geur van deze vallen alleen de mannetjesmotten afkomen en dus gevangen worden. De vrouwtjes gaan dus door met eitjes leggen, die vervolgens weer uitkomen en waarvan de larven gaatjes vreten in de kleding..... Ik ben dus nu opzoek naar een manier om echt van de motten af te komen. Voor ik e.e.a. op uw website bestel, zou ik graag willen weten of ik dit goed uitgedacht heb. Ik ben van plan om in elke kast (gemiddelde kasten van ongeveer een meter breed, een meter diep en twee meter hoog, dus 2 vierkante meter) 1 cederhouten hanger op te hangen en op de legplank een cederhouten blokje neer te leggen; in laden leg ik ook een cederhouten blokje; bollen wol wil ik in plastic kratten doen met een cederhouten blokje. Daarnaast wil ik cederolie of anti-motolie kopen om het blokje mee te besprenkelen als de geur ervan minder wordt. Mijn vragen zijn:
  1. is het voldoende cederhout dat ik op die manier in de klasten hang?
  2. is het nodig de kleding eerst te bespuiten met de anti-motenspray die julie verkopen?
  3. is het nodig om alle kleding eerst te wassen op 60 graden en de kelding waarbij dat niet kan in de vriezer te leggen (dit heb ik namelijk ook ergens gelezen).

  U leest, ik wil er echt vanaf en ben bereid om te investeren, maar wil wel heel graag zeketr weten dat wat ik doe voldoende is. Dus erg graag uw advies.

  Met vriendelijke groet,
  Eveline van Veen
 • Geplaatst door eef
  ik ondekte vorige herfst motten flink gevreet in mijn wollen vloerkleed daarna heb ize dacht ik weggekregen met plakstrip en motten ballen . nu opeens zie ik ze weer en ik had zo goed gezogen.
 • Geplaatst door Motten-weg
  Goedemorgen Guido,
  Inderdaad een soort die minder bekend is als plaagsoort maar wel steeds vaker gezien wordt. De larven leven zowel van dierlijk als plantaardig materiaal dus ook wol en graanproducten. Deze motjes overleven ook buiten. Als ze al sinds te winter rondfladderen is er in huis een voedselbron aanwezig waar ze continu van kunnen eten. Alle wollen/lederen producten, opgezette dieren, veren, huiden etc. goed nakijken op vraatplekken. Bij aantasting weggooien of een week in de vriezer. Ook alle levensmiddelen, fruit, noten, granen e.d. nalopen en hermetisch verpakken. Het vinden van de voedselplek is hier het belangrijkst. Het kan ook een dood diertje in een spouwmuur zijn of iets dergelijks. Motten vallen zijn niet geschikt, deze werken maar voor een specifieke soort. Geurartikelen houden motten weg van bepaalde plekken waar geschikt voedsel aanwezig is. Maar verpakken in hermetisch gesloten zakjes/zakken raad ik hier aan. Zijn er wollen tapijten/matrassen(paardehaar)/meubels in huis? Een uv lamp werkt wel bij dit soort motten om ze te vangen. In ieder geval alles wat rondvliegt direct afvangen.
 • Geplaatst door Guido
  Sinds de winter hebben we last van motjes in huis. Vanalles al geprobeerd ze uit huis te krijgen. Als ik de beestjes vergelijk op afbeeldingen op internet gaat het in mijn geval om het geel of creme kijkgaatje (wat een naam!). Een vrij specifieke soort die ik bij bestrijdingsmethodieken niet tegenkom. Larven heb ik nog niet kunnen ontdekken, Wat adviseert u mij om deze beestje uit mijn huis te verbannen.
  gr. Guido
 • Geplaatst door Motten-weg
  Goedemorgen Ivonne,
  Waarschijnlijk zijn deze motten nog afkomstig van de mottenlarven een aantal maanden geleden. Als de larven volgegeten zijn kruipen ze vaak meters weg van de voedselbron vandaan en zoeken een veilig plekje om te verpoppen, zoals in kieren en moeilijk bereikbare plekjes. Als er geen mogelijkheid is voor de motten om ergens eitjes op af te zetten houdt het uiteindelijk vanzelf op (circa 3 weken). Dus afvangen (stofzuiger,levensmiddelmottenvallen, etc.) en alle voedselbronnen hermetisch afsluiten moet afdoende zijn. Dan is het even "uitzitten". Let ook op noten en fruit etc.
 • Geplaatst door Ivonne
  Beste motten weg,

  Een maand of drie geleden hadden we in het cavia voer een explosie aan motten larven en vlogen er motten rond in de huiskamer. Alles weggegooid en goed schoongemaakt. Uit de voorraadkast/ kelderkamer alles wat in karton op papieren verpakking zit weggegooid en meerdere keren de planken gesopt en de vloerbedekking gestofzuigd in de kast. In de huiskamer de gordijnen en kussens tijdelijk weggehaald en in de vriezer gedaan om evt. Larven te doden. Echter ik blijf maar last houden van motten maar kan geen larven meer vinden. Elke dag zie ik 1 à 3 motten in de huiskamer die ik dood met de elektrische vliegenmepper. Hoe kom ik er van af. Welk middel doodt evt. Overgebleven larven en motten en/of waar moet ik de besmetting nog zoeken....
 • Geplaatst door Motten-weg
  Goedemorgen Sanne,
  De cocons komen gedurende circa 3 weken uit. Maar..de natuur is slim. Meestal blijven enkele cocons langer liggen voor deze uitkomen. Deze liggen dan iets koeler dan de anderen. De volgegeten larven zwermen uit voordat ze zich verpoppen. De motten zelf leven inderdaad maar enkele weken. Het kunnen natuurlijk ook motten uit meerdere legsels na elkaar zijn. Is het zeker dat het levensmiddel motten zijn en geen wol etende motten? Kan er ergens een dood muisje/vogeltje verstopt liggen waar wol etende motten van leven? 6 weken is overigens te kort om een nieuwe generatie vliegende motten voort te brengen. Ik zou vooral nog even doorgaan met doden en zeker stellen welke soort mot het betreft.
 • Geplaatst door Sanne
  Goedemorgen,

  Sinds ik in mijn nieuwe huurappartement ben getrokken, heb ik last van voedselmotten. Deze zaten er al toen ik er kwam wonen. Ik heb zes weken geleden alles thuis overhoop gehaald en daarbij veel cocons gevonden. Alles weggehaald, schoongemaakt en overal gesprayd. Ook al mijn voedsel zonder pardon weggegooid (hoewel ik nooit duidelijk besmet voedsel heb gevonden) en nieuwe etenswaren alleen maar in weckpot of koelkast bewaard. Maar ik blijf ze zien, hoewel het er nu wel minder zijn. Ik vang ze dan ook meteen weg met de hand of met feromoonvallen, maar daar komen ze niet echt op af. Heb ook professionals ingeschakeld die overal hebben gesrayd dus nu zie ik vooral dode motten. Ik heb nu geen eten meer in huis, heb bij mijn buren rondgevraagd en niemand heeft er last van. Ik weet dat verstopte cocons nog kunnen uitkomen, maar ik heb meerdere bronnen geraadpleegd en overal wordt wat anders gezegd ten aanzien van hoe lang het nog kan duren voordat ze allemaal dood zijn. De persoon die ik heb ingeschakeld zegt dat de levenscyclus van zo'n mot een week bedraagt maar overal op internet staat dat dit enkele weken tot maanden is. Ik weet niet meer wat ik moet geloven of hoe ik dit moet aanpakken. Hoe lang moet ik nog wachten en alles doodmeppen voordat ik zeker weet dat ze allemaal weg zijn? Wat kan ik nog meer doen? Ik weet niet meer waar ik moet zoeken en ik word er radeloos van.

  Alvast bedankt, vriendelijke groeten,
  Sanne
 • Geplaatst door Motten-weg
  Goedemorgen H. Slijp,
  Als de aantasting beperkt is tot een plek kan de active spray goed gebruikt worden. Goed stofzuigen om eventuele cocons te verwijderen (ook onder tapijt indien mogelijk). Indien meerdere plekken zijn aangetast is shamporellen aanbevolen.
 • Geplaatst door H. Slijp
  Heb pelsmotlarve in wollen vloerkleed. Welk bestrijdingsmiddel kan ik hiervoor gebruiken?
 • Geplaatst door Motten-weg
  Goedemorgen Marjan,
  Viscose is gemaakt van natuurlijke cellulose vezels van hout of katoen. Mottenlarven eten dit niet. Mogelijk dat papiervisjes de boosdoener zijn. Zij zijn gek op cellulose maar lusten geen wol. De jas in een hoes in een vriezer leggen voor een paar weken zou alles moeten doden wat er in zit. Een andere optie is om de jas met een handje mottenballen in zakje in een hermetisch gesloten zak/hoes te verpakken. het gif uit de mottenballen zal ook de papiervisjes doden. Ook weer een aantal weken laten zitten.
 • Geplaatst door Marjan
  Goede dag,

  Tot mijn grote schrik ontdekte ik allemaal kleine 'vreet'gaatjes in de voering van mijn wollen wintercoat. Ik heb nog nooit motten gehad, berg kleding schoon op en met een stukje zeep indien ik het langere tijd niet draag. Wat ze bij de stomerij heel opmerkelijk vonden was dat er alleen gaatjes zitten in de voering (van o.a. viscose) en niet in de wol zelf! Zelfs niet in de randjes van viscose naar wol! De coat hangt vrijwel het hele jaar door op de kapstok. Andere jassen of sjaals zijn niet aangetast. Kledingkast helemaal gecheckt en ook hier niets.. Wat kan dit zijn? Het enige wat ik zelf kan bedenken is dat er een motje in de jas gekropen is toen ik de jas (s'nachts) heb laten luchten op het balkon.. maar dat was wel in de winter. Hebben jullie nog andere verklaringen hiervoor? En waarom alleen de voering en niet de wollen buitenkant? Alvast bedankt, mvg Marjan
 • Geplaatst door Motten-weg
  Goedemorgen Patrick,
  Sluipwespen werken goed tegen eitjes/larven die redelijk goed bereikbaar zijn. Dus bijvoorbeeld in kleding en open voedsel of voedsel met beschadigde verpakking. Tegen motten en cocons kunnen ze niets uitrichten. De motten die nu rondvliegen komen uit cocons die mogelijk al een aantal maanden tot een jaar ergens liggen. Voorkomen dat deze paren en eitjes afzetten is nu het beste (dus afvangen met de hand en valletjes/uv lamp). Als het voedselmotten zijn en al het voedsel (ook noten/fruit/vogelvoer/graanvulling van knuffels etc.) is 100% zeker veilig gesteld dan kunnen deze motten niet voor een volgende generatie zorgen. Sluipwespen geeft extra zekerheid maar dan moet je wel weten waar de voedselbron zit, want ze moeten in de buurt los gelaten worden.
  Het kunnen mogelijk ook kledingmotten zijn? Er zijn 2 soorten valletjes, 1 voor voedselmotten en 1 voor kledingmotten. Deze kunnen snel uitwijzen om wat voor type het gaat. Ook kledingmot larven kunnen met sluipwespen aangepakt worden maar ook dan moeten ze in de buurt van de voedselbron losgelaten worden.
  Het seizoen van loslaten van de sluipwespen maakt niet uit zolang de ruimte op kamertemperatuur is.
 • Geplaatst door Patrick de COck
  Beste Motten-Weg,
  Al ons eten staat al een jaar in koelkasten opgeslagen en is het voedsel motten/larvenvrij nu. Toch blijven er motten rondvliegen, we hebben geen idee waar de larven zich kunnen bevinden.

  Daarom willen we nu sluipwespen inzetten; Trichogramma evanescens en de Habrobracon hebetor.
  Wat is jullie ervaring met sluipwespen?
  Is oktober een goed seizoen om sluipwespen in te zetten?
  Groet, Patrick
 • Geplaatst door Sanne
  Wij hebben last van grote bruine motten. Op internet ook wel de plakkers genoemd.
  De deur hoeft maar iets op een kier te staan en binnen een paar seconde zit er weer eentje binnen. Ze komen dus echt van buiten. Ik kan niks open laten staan of ze zitten binnen. Vorig jaar rond deze tijd hadden we hetzelfde probleem. Het lijkt alsof ze op een bepaalde geur afkomen, want als wij ergens anders zijn komen ze ook op onze kleding af. Ik ben ten einde raad.. heb lavendel in huis gehaald, cedarspray, mottenballen, maar niks lijkt te werken. Ook bestrijdingsdiensten willen ons niet helpen omdat het niet om kledingmotten gaat en ze van buitenaf komen. Heeft iemand hier misschien de oplossing , of weet iemand waar ze op af komen? Kan het aan wasmiddel liggen of parfum? Een luchtje wat ze lekker vinden?

  Ik hoop op de gouden tip, want ben ze meer dan zat!
 • Geplaatst door Motten-weg
  Goedemorgen Mariken,
  Ik verwacht dat het wel iets zal helpen. Het belangrijkste ingredient siliciumdioxide, wordt echter ook als E551 aan levensmiddelen toegevoegd. Het zal waarschijnlijk niet giftig zijn voor de larven. De andere stoffen in de spray mogelijk wel.
 • Geplaatst door Motten-weg
  Goedemorgen Irma,
  Waarschijnlijk zijn de motten afkomstig van een legsel eitjes van vorig jaar. Zodra de rupsjes/larven volgegeten zijn verstoppen zij zich in kieren en spleten om daar een cocon te vormen. Als de temperatuur weer hoger wordt komen daar de motten uit. Als de auto langere tijd afgesloten kan blijven staan, kan een flinke hoeveelheid mottenballen op de vloer neerleggen een goede optie zijn om motten en larven te doden. Doordat de auto afgesloten is blijft het gif goed aanwezig. Omdat de ruimte groter is dan een kledingkast raad ik aan 10 verpakkingen te gebruiken.
  Motten eten alleen dierlijk materiaal zoals wol en vilt. Deze verwijderen en in de zon leggen met beide zijden doodt ook larven. Ook kan active spray hierop gebruikt worden als het daarna goed kan drogen (ivm schimmelvorming). In ieder geval alle motten direct doden bijvoorbeeld met een stofzuiger opzuigen. Zolang de stofzuigerzak niet gewisseld wordt, de zuigslag dicht tapen (boterhamzakje erom en hermetisch tapen) om te voorkomen dat er motten uitkomen.
 • Geplaatst door Mariken
  Zou een nanospray/impregneerspray voor leer ook helpen tegen motten(larven)?
 • Geplaatst door Irma
  Wij hebben een oldtimer auto en daarin hebben we last van motten. We zijn begonnen met oude matten in de auto weg te gooien en daarna de auto helemaal goed uitgezogen. De motten zitten voornamelijk onderin de auto en daar hebben we dus van die kleef doosjes neergelegd. Dit alles verminderde de mottenplaag enorm. Daarna weer de auto goed uitgezogen. Echter sinds kort is er weer een mottenplaag in de auto.
  Wat is hier aan te doen?
 • Geplaatst door Motten-weg
  Goedemorgen Pinar,
  Als de rupsjes,larven volgegeten zijn kruipen ze meters weg van de voedselbron om een veilig plekje te zoeken om zich te verpoppen. Deze coconnetjes komen dan weer uit als het warmer wordt. Waarschijnlijk zijn de larven uit de oude keuken achter plinten of andere kiertjes gekropen. Vandaar dat ze er in de nieuwe keuken weer zijn. Er hoeft geen blijvend probleem te zijn hoor. Alle voedsel hermetisch afsluiten is belangrijk. Een knijper op een zakje is niet voldoende. Verder ook fruit, noten e.d. afschermen, in koelkast leggen. Steeds wegvangen is belangrijk. Ook kan een voedsel mottenval helpen om de mannetjes af te vangen. Dan kunnen die niet meer paren.
 • Geplaatst door Pinar
  Tijdtje terug zag ik motten in mijn oud keuken inmiddel is de oude keuken vervangen door een nieuw keuken alles is gegooid wat betreft etenwaren ik heb zelfs spray gekocht ama ondanks alles zie ik elke dag 1 mot vliegen in mij keuken ik weet niet meer wat ik kan doen ?
 • Geplaatst door Motten-weg
  Goedemorgen Petra,
  Vallen gaan dan in ieder geval niet werken van deze zijn specifiek voor kleermotten of. Ik denk niet dat ze van buiten komen, het is nog iets te vroeg in het seizoen. Daar gaan ze pas over een maandje rondvliegen. Mogelijk een dood beestje in een spouwmuur of tussen het dak. Ze houden van vochtige plekken. Deze motten zijn alles eters dus zowel levensmiddelen als wol,veren, leder, etc. Is er wollen tapijt aanwezig? Zijn daar vochtige plakken onder? Dan is laten reinigen een oplossing. Voorkom in ieder geval dat ze eitjes kunnen afzetten op fruit, noten, granen, andere levensmiddelen door alles hermetisch af te sluiten. Een knijper op een zakje krenten bijvoorbeeld is niet genoeg. ze wurmen zich door de nauwste kiertjes. Verder wollen kleding hermetisch verpakken, ook lederwaren etc. In plaats hiervan kan er als de kledingkasten redelijk dicht zijn preventief mottenballen of cassettes worden geplaatst. De UV lamp op onze hoofdpagina vangt ook goed motten. Het zal binnenkort minder worden want ze komen gedurende 3-4 uit hun coconnen, als het 1 legsel eitjes was. Blijven vangen in ieder geval.
  Met vriendelijke groet,
  Motten-weg
 • Geplaatst door Petra
  Ik tref sinds een week of 3 in oplopende hoeveelheid motten aan in mijn huiskamer en gang. Volgens mij gaat het om de bruine huismot. Elke mot die ik zie haal ik onmiddellijk weg. Gisteren heb ik 3 mottenvallen opgehangen, maar vanmorgen kon ik alweer 4 motten weghalen. Ik heb stevig schoongemaakt en ook de kieren bij de tuindeuren schoongemaakt, maar ik kom er niet achter wat de bron is. Wel heb ik ook een mot aan de buitenkant tegen het voorraam gehad en buiten tegen de voordeur. De bron zou misschien ook buiten kunnen zijn en dat ze naar binnen komen door een van de velen kieren en gaten die een huis nu eenmaal rijk is.
  Ik vind van alles of kledingmotten en meelmotten, maar tips om van de bruine huismot af gekomen niet. Wat kan ik doen, hopelijk hebben jullie een goede tip?
 • Geplaatst door Motten-weg
  Goedemorgen Danielle,
  Zolang er niets in de feromoon vallen zit zou ik geen bestrijdingsdienst inschakelen. Zorg er wel voor dat de vallen staan op de plek waar de motten aanwezig zijn. Er zijn 2 soorten vallen: 1 voor kleding motten en 1 voor levensmiddel motten. Ik maak op uit uw verhaal dat u vallen voor kleding motten heeft gebruikt. Het kunnen dus de andere motten zijn.
  Misschien kunt u hier bepalen welke het zijn: https://www.beestjes-weg.nl/c-2301406/motten/
  Daar staat ook beschreven hoe te werk te gaan. Kledinghoezen volstaan zolang ze hermetisch gesloten zijn. Vacuumzakken zijn ook prima. Als ze langzaam vol lucht lopen zijn er geen gaatjes van voldoende grootte om motten door te laten.

  Met vriendelijke groet,
  Motten-weg
 • Geplaatst door Danielle
  Hallo

  Ik heb afgelopen week ongeveer 10 motten gezien. Niets in de feromonen vallen en geen gaatjes in kleding ontdekt. Ik heb nu overal cederhout blokjes, mottenpapier en mottencassetes opgehangen en neergelegd. 2 wollenjassen naar de stomerij gebracht en veel gewassen en schoongemaakt. Kan ik er nu van uitgaan dat ik verlost ben of moet ik een professioneel bedrijf inhuren. En hoe gaan deze te werk. Kunnen mijn huisdieren dan gewoon in huis blijven?

  Hoe kan ik mijn wollenjassen bij terugkomst het beste opslaan? Volstaat een kledinghoezen? Met vacuumzakken heb ik namelijk de ervaring dat er na verloop van tijd gewoon weer lucht in loopt.

  Alvast bedankt
 • Geplaatst door Motten-weg
  Goedemorgen Peter,
  Als het op alle verdiepingen voorkomt zou ik inderdaad adviseren een bestrijder in te schakelen. In open ruimtes is het moeilijk een voldoende geur of gif concentratie te verkrijgen en het wordt dan ook schadelijk voor mensen. Professioneel laten reinigen is ook een optie. Als de aantasting beperkt is tot 1 plek is deze te behandelen met Active spray. Denk er ook aan alle andere wollen producten als kleding te beschermen / hermetisch te verpakken. Dit geldt ook voor lederen producten, bont, veren, vilt etc. Een mottenplaag kan heel hardnekkig zijn en ze kunnen zicht door de kleinste kiertjes wringen.
 • Geplaatst door Motten-weg
  Goedemiddag Maartje.
  Als de tent (zo noem ik het maar even voor andere lezers, ik wist het ook niet) op staat is bestrijden lastig want gif en geur vervliegt te snel en krijgt geen kans een bepaalde concentratie in de lucht op te bouwen. De spuitbussen zijn om rond te spuiten in de lucht van een kamer. Ik denk dat met active spray op aangetaste plekken spuiten mogelijk wel werkt. Er blijft na verdamping een residu achter waardoor larven niet meer van de stof kunnen eten.
  Als de tent is opgevouwen, kan deze in plastic gewikkeld worden waarin ook mottenballen/mottencassettes toegevoegd worden. Dan kan het gif wel een goede concentratie in de aanwezige lucht opbouwen.
  Een andere oplossing is het geheel in een vriescel een aantal dagen invriezen. Ook beide zijden aan zonlicht blootstellen helpt.
 • Geplaatst door maartje
  Goedendag, als er motten in een vilt laag zitten wat is de de beste manier deze te bestrijden. Het gaat om vilt van een yurt waar motten in schijnen te zitten.

  Groeten maartje
 • Geplaatst door Motten-weg
  Goedemorgen Patrick,
  Bij sommige producten duurt het lang voor de kou tot het midden is gekomen. Denk aan bijvoorbeeld zakken meel e.d. De meel isoleert goed door de lucht die er tussen aanwezig is. Daarom zou ik voor dit soort producten een week aanhouden.
 • Geplaatst door Patrick
  hallo, we voeren oorlog tegen de voedselmottenplaag want we hebben al veel te veel besmet eten weggegooid. De vrieskist hebben we gevuld met mogelijk besmet eten om de larven en eitjes dood te vriezen. Hoe lang moet het eten bij -18 graden bevroren blijven om de eitjes te doden?
  Groet, Patrick
 • Geplaatst door Motten-weg
  Goedemiddag Suzanne,
  Mottenlarven eten geen houtwol maar als er een dood muisje ergens in/achter de platen ligt, is dat een prima voedingsbron voor de larven.
  In ieder geval voorkomen dat de motten in huis komen!
 • Geplaatst door Suzanne
  Wij hebben al enige tijd last van motten in ons traphuis en kunnen de haard niet vinden.
  Is het mogelijk dat motten ook blij worden van houtwol geluidsisolatie platen worden?
 • Geplaatst door Motten-weg
  Goedemorgen Astrid,
  De eitjes zijn niet schadelijk bij opeten. ook de larven en de motten niet
  De spray is niet schadelijk voor warmbloedigen dus ook niet voor katten. De levensmiddel motten blijven een paar weken te voor schijn komen omdat deze steeds uit hun cocons komen. Meestal liggen deze cocons in kieren verstopt. Deze uitzuigen kan de plaag al verminderen. Verder alles echt goed nakijken en hermetisch afsluiten. Snoep lusten ze niet maar wel graanproducten, noten, vruchten e.d.
  Hier nog veel meer info over voedselmotten: www.beestjes-weg.nl/c-2312495/levensmiddelen-motten-bestrijden/
 • Geplaatst door Astrid
  Goede avond,
  We hebben sinds kort motten in de trapkast, voorraad kast.
  Heb al vallen geplaatst, deze zitten ook al aardig vol maar er blijven motten komen. Is het verstandig om de kast leeg te halen en evt te behandelen met spray en de etenswaren die open zijn te vernietigen? En is de spray schadelijk voor katten? En zijn de eitjes die je evt binnen krijgt met de snoepjes uit de kast schadelijk voor ons?
  Het zijn heel wat vragen en hoop zo goed mogelijk antwoord te krijgen.
  Alvast heel erg bedankt

  Astrid
 • Geplaatst door Motten-weg
  Goedemorgen Wendy,

  Motten kunnen door hele smalle kieren kruipen. Maar het grootste probleem zijn de motten die al in huis zijn. Belangrijk is doorgaan met afvangen. Ook de vrouwtjes die niet op de vallen afgaan. Zijn er behalve de wollen kleding die u nu beschermd met mottenballen en gifboxen andere materialen die niet beschermd worden zoals wollen tapijten, opgezette dieren/vogels etc. ? Een nieuwe generatie kan in 6 weken weer rondvliegen als het warm genoeg is maar ze kunnen ook pas weer volgend voorjaar uit hun cocons komen. 40 gevangen motten betekent niet dat deze allemaal met succes gepaard hebben en dat de vrouwtjes met succes hun eieren hebben geplaatst. Houd kwetsbare materialen in de gaten of er vraat zichtbaar wordt.
 • Geplaatst door Motten-weg
  Goedemorgen Ria,
  Er liggen waarschijnlijk heel wat cocons verstopt. Deze komen gedurende enkele weken uit. Dus daarna is het afgelopen. Belangrijkst is dat deze motten niet weer eitjes kunnen afzetten op levensmiddelen. Dus alle graanproducten, fruitproducten, noten, etc. hermetisch afsluiten. Een knijper op een zakje of goed dichtgevouwen is niet genoeg. Ze kunnen zich daar doorheen wurmen. Alle motten steeds wegvangen/doden. Het is dan nu afwachten tot er geen nieuwe meer komen. Alle kieren goed uitzuigen kan helpen niet uitgekomen cocons te verwijderen wat scheelt in het aantal motten dat nog te voorschijn komt.
 • Geplaatst door wendy
  kan het zo zijn dat ik mannelijke motten juist naar binnen lok omdat ik mottenvallen geplaatst heb?
  ik heb een hor die niet vast zit , maar wat langs de rand schuift bij open en dicht doen{ dus het horrengaas zit niet klem ,maar wel tussen twee randen zodat het van boven naar beneden kan schuiven ; muggen komen niet binnen . kan een mot dan toch naar binnen komen via die rand ??
 • Geplaatst door wendy
  inheb veel vragen.
  in twee weken tijd heb ik op onze slaapkamer al 40 mannetjes motten gevangen met de kleefval van roxasect .ook heb ik gespoten en gif boxen neergezet en mottenballen .en kleinere motjes dood opgezogen van de vloer .
  in de kast komen ze niet op de vallen af . daar heb ik zo ook geplaatst .
  toch komen er nog steeds motjes op de val . om de nacht ongeveer twee stuks .
  is het zo dat als ik deze vallen blijf zetten dat het vanzelf over gaat of moet ik echt
  bestrijden door het hele huis ?
  ook op zolder en een andere slaapkamer zijn een paar motjes gevonden .
  ze zijn klein en zilverkleurig . het lijkt me onwaarschijnlijk dat ze door het plise hor naar binnen kruipen en dat het andere motten zijn.
  hoe lang duurt het voordat er een nieuwe inflatie komt?
  en is het dan honderd keer 40 motten ???
 • Geplaatst door ria
  hallo ik heb last van motjes is de keuken ze vliegen daar rond en gaan nu ook de kamer in
  heb de keuken kasjes schoon gemaakt maar daar vond ik er een paar in het kastje waar de borden en kopjes in staan dus geen eten
  ik maar ze steeds dood maar er komt geen eind aan
  kan ook nergens larven of rupsjes vinden
  weet u wat ik moet doen
 • Geplaatst door Motten-weg
  Goedemorgen,
  De motten die van buiten naar binnen vliegen zijn meestal geen schadelijke soorten. Motten zijn nachtvlinders die vooral in het donker rondvliegen. Daardoor zullen ze eerder in het donker naar binnen vliegen. Ook zoeken ze vaak warmte op. Binnen is het in het donker vaak warmer dan buiten. Werende geuren voorkomen dat motten die op geur iets zoeken (zoals kleding motten naar wol zoeken) dit kunnen vinden. Motten die op warmte af gaan storen zich niet aan geuren.
 • Geplaatst door Bénédicte
  Hallo,

  Klopt het dat motten vooral 's avonds binnen komen? Ik slaap graag met mijn raam open.
  Heb overal mottenballen en lavendelzeep tussen de kleren maar toch heb ik er.
 • Geplaatst door Motten-weg
  Hallo Wendy,
  De eitjes zijn voor een ongetraind oog eigenlijk niet te zien. Ja ze leggen alleen eitjes op dierlijk materiaal zoals wol. Het duurt minimaal 6 weken na het afzetten van eitjes voordat de nieuwe motten rondkruipen/vliegen.
 • Geplaatst door Wendy
  Hallo,
  Alvast bedankt voor de tips, ik ga ermee aan de slag. Er staan sinds gisteren vallen uit maar er kleven geen motten in ? Heb er voorlopig ook geen meer gezien. Lijkt me onwaarschijnlijk dat ze er niet meer zijn omdat er waarschijnlijk al nieuwe eitjes zijn gelegd en dan begint de ciclus opnieuw toch. Kan ik deze eitjes ook goed zien met het blote oog ? En leggen de motten deze enkel in dierlijke materialen omdat ze zich daar aan voeden.
  Mvg,
  Wendy
 • Geplaatst door Motten-weg
  Goedemorgen Wendy,
  Volwassen motten kunnen uitstekend kruipen door nauwe kieren. Dit doen ze op zoek naar een geschikt materiaal om eitjes af te zetten. Als het materiaal katoen is denk ik dat de motten daar uit hun cocon zijn gekomen. Als de mottenlarven uitgegroeid zijn verspreiden ze zich en zoeken veilige plekken om te verpoppen. Dit kunnen kieren in de kast zijn maar ook opgevouwen kleding van katoen. Het lijkt er toch op dat er ergens iets van wol of leder aanwezig is waar ze van gegeten hebben. Omdat er nu meerdere motten gevonden zijn is de kans groot dat deze al eitjes afgezet hebben. Het is belangrijk alle artikelen van dierlijk materiaal goed na te kijken, inderdaad te wassen en apart hermetisch te verpakken. Liefst in elke verpakking mottenpapier of een mottencassette bijvoegen. Vervolgens regelmatig inspecteren op vraat. De vallen zijn uitstekend om goed te zien of er nog meer te voorschijn komen.
 • Geplaatst door Wendy
  Hallo,
  Sinds een week vind ik enkele kleermotten in huis. Het rare is dat ik lees dat de larven graag dierlijk materiaal eten. Ik vind volwassen motten terug tussen mijn gewassen broeken in de kleerkast, deze zijn op gevouwen. Leggen ze er eitjes ? Ik heb er ook 1 in mijn bed gevonden En materiaal is van katoen. Verder vind ik geen larven of aangevreten kleding stukken. Heb alles in gesprayd, vallen gezet, alle kleding gewassen en kast gesopt. Heb maar enkele motten gevonden, hebben deze dan zonder meer eitjes gelegd ?
  Mvg
  Wendy
 • Geplaatst door Motten-weg
  Beste Jack. Mooi dat de bron van de ellende gevonden is. Wat zou kunnen is dat het tapijt tegen een wollen tapijt heeft gelegen voordat deze bij u in huis terecht is gekomen. De larven die gegeten hebben van het wollen tapijt hebben zich dan na het volgroeien, verstopt in uw synthetisch tapijt om te verpoppen en zijn nu uitgekomen.
  Op uw slaapkamer kan het matras de boosdoener zijn of losse haren van de kat dit veroorzaakt hebben. Katten willen ook wel eens een muisje meenemen. Een stoomreiniger kan zeker een goede oplossing voor een tapijt (afhankelijk materiaal).
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door
 • Geplaatst door

Aanbieding

Lavendelzakje jute (lila) € 2,29 € 1,99
anti-motten-motten-plaag-motten-bestrijden

Gastenboek

 • 19-06-2018 - Goedemorgen Arzu,
  Dat de motten op fruitvliegjesvallen afkomen wijst erop dat...  lees meer
 • 18-06-2018 - Hallo,

  Ik heb nu 4 weken last van motten. Ik had...  lees meer
 • 07-06-2018 - Goedenmorgen Eef,
  Shamporellen doodt de eitjes/larven. Plaatselijk kan active-spray goed gebruikt...  lees meer
Plaats een bericht